Reconstruirea momentelor istorice

Publicat on mai 12, 2012 în Evenimente

Reconstruirea momentelor istorice

CHIŞINĂU, 12 mai 2012 – Un grup de studenţi ai Academiei Militare „Alexandru cel Bun” au desfăşurat o şedinţă practică de stat major, în cadrul căreia au vizitat locul bătăliei din 17 iunie 1770 de la Movila Răbiei. Evenimentul a avut loc în satul Călmăţui, actualmente raionul Hînceşti unde s-a produs crîncena bătălie.

Şedinţa practică a fost condusă de către locotenent – colonelul (r) conf. univ. dr. Anatolie Leşcu lector la catedra ştiinţe umanistice şi limbi străine a academiei. În timpul şedinţei a fost reconstruită desfăşurarea luptei, anterior menţionată pe teren. În timpul excursiei s-au iniţiat relaţii de colaborare cu autorităţile locale din administraţia satului: primarul de Călmăţui, Constantin Sandu şi directorul gimnaziului Nicolae Dodu.

Pe timpul aflării la faţa locului, studenţii însoţiţi de autoriţăţile locale au vizitat muzeul din localitate, unde au avut ocazia de a face cunoştinţă cu o expoziţie impunătoare de obiecte reprezentative şi documente din istoria localităţii Călmăţui. Importanţa evenimentului se manifestă prin faptul că în premieră pentru Academia Militară este scoasă din anonimatul istoric una dintre cele mai ilustre bătălii a războiului ruso-turc din anii 1768-1774 cu localizarea concretă a taberelor ambilor adversari, conduşi de către generalul Peotr Rumeanţev şi ţarul Crimeii.

De menţionat că informaţia din istorie a devenit utilă şi pentru locuitorii satului Călmăţui, care au aflat de la studenţii Academiei Militare despre acel eveniment din trecutul istoric, care a avut loc în satul lor natal.