Reuniunea celor mai buni studenți la Ialta în cadrul școlii “Tineretul Împotriva Corupției”

Publicat on mai 18, 2012 în Evenimente

Reuniunea celor mai buni studenți la Ialta în cadrul școlii “Tineretul Împotriva Corupției”

CHIȘINĂU 18 mai 2012 – Studenții de pe ambele părți ale frontierei moldo-ucrainene s-au reunit în Ialta, Crimeea, pentru participarea la școala „Tineretul Împotriva Corupției”, ediția a șasea, organizată de Misiunea Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM) în cooperare cu Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției (CCCEC) din Republica Moldova și Serviciul de Stat Grăniceri al Ucrainei (SSGUA).

La activitate a participat un grup de studenți ai Academiei Militare ”Alexandru cel Bun”, specialitatea grăniceri.

La festivitea de deschidere, șeful EUBAM, Udo Burkholder a adresat un mesaj de salut celor 26 studenți care au fost minuțios selectați de către EUBAM din universitățile Moldovei și Ucrainei, unde a menționat că “voi, generația tînără, purtați pe umeri speranțele statelor pe care le reprezentați și veți sta în fruntea luptei cu corupția, care este cheia consolidării democrației și creării unei societăți mai echitabile”.

Programul de lucru a inclus sesiuni teoretice și practice în diferite aspecte anti-corupție cum ar fi: instrumentele internaționale pentru prevenirea corupției, principiile europene ale bunei guvernări, comportamentul etic în serviciul public. Un reprezentant al Guvernării Democratice din cadrul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare din Kiev a facut o prezentare despre “Valorile și standardele etice ale ONU și promovarea integrității”.

Pe timpul aflării la școala „Tineretul Împotriva Corupției”, studenții au avut posibilitatea de a medita asupra propriei contribuții la procesul de combatere a corupției și de a-și dezvolta propriile inițiative anti-corupție.

La ediţia 2012 a şcolii din Ialta au participat şi reprezentanţi ai Serviciului Special de Investigaţii din Lituania şi ai Biroului Central Anticorupţie din Polonia, cu care Misiunea EUBAM a semnat recent Declaraţii Comune de Cooperare.