„Donînd sînge, salvezi o viaţă”

Publicat on iunie 14, 2012 în Evenimente

„Donînd sînge, salvezi o viaţă”

Chişinău, 14 iunie 2012 – De Ziua Mondială a Donatorilor de Sînge, studenţii Academiei Militare „Alexandru cel Bun” au participat la donarea benevolă de sînge, acţiunea fiind desfăşurată astăzi, 14 iunie, în Grădina Publică „Ştefan cel Mare” din capitală.

„Sîngele nu are preţ!”, – a menţionat Ministrul Apărării Vitalie Marinuţa, în cadrul acţiunii organizate de Ziua Mondială a Donatorului de Sînge.

Comandantul (rector) interimar Academie Militară, locotenent-colonelul Iurie Gîrneţ, a specificat că militarii participă benevol la acţiunea de donare a sîngelui. Gestul militarilor este apreciat şi de responsabilitatea civică, în acest sens, studenţii militari, participă şi ei la această acţiune în semn de solidaritate.

Potrivit colonelului-medic Gheorghe Antoci, din Direcţia Inspecţie Generală a Ministerului Apărării, circa 80 de militari prin contract şi în termen, pe parcursul zilei de astăzi, vor dona sînge la punctele de donare şi colectare a sîngelui, deschise în garnizoanele Chişnău şi Bălţi.

Totodată, Antoci a menţionat că 50 de studenţi din Academia Militară au donat cîte 300 mililitri de singe şi, conform legii, donatorii beneficiază de două zile libere. Militarii Armatei Naţionale benevol au dorit să participe la acţiunea de donare a sîngelui, organizată de Centrul Naţional de Transfuzie a Sîngelui, desfăşurată sub genericul „Fiecare donator de singe este un erou”.

„Donînd sînge, salvezi o viaţă”, – acesta este mesajul Zilei Mondiale a Donatorilor de Sînge. Astăzi în capitală, dar şi în majoritatea raioanelor au fost organizate mai multe staţii ambulante de colectare a sîngelui. În Moldova există 25 de centre de transfuzie a sîngelui.