Conferinţa ştiinţifică ,,25 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan”

Publicat on februarie 25, 2014 în Evenimente

Conferinţa ştiinţifică ,,25 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan”

CHIŞINĂU, 25 februarie 2014 – În incinta Centrului de Cultură și Istorie Militară s-a desfăşurat, astăzi, 25 februarie curent, Conferinţa ştiinţifică cu genericul ,,25 de ani de la retragerea trupelor sovietice din  Afganistan”.

Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, prezent la conferinţă, a specificat că evenimentul organizat contribuie esenţial la dezvăluirea adevărului istoric despre acele timpuri, dar şi cunoaşterea informaţiilor despre cumplitul război din Afganistan, amintirea căruia este vie, iar consecinţele sunt resimţite pînă astăzi, în memoria participanţilor.

La evenimentul menţionat au participat reprezentanţi ai Ministerului  Apărării al Republicii Moldova, Centrului de Cultură și Istorie Militară, Academiei de Ştiinţe a Moldovei, cadre didactice ale instituţiilor superioare de învăţămînt.

Totodată, la conferinţă, au fost invitaţi studenţii Academiei Militare a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun”, ai Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă” şi studenţii Colegiului pedagogic „Alexei Mateevici”.  

Pe agendă au fost incluse aspectele istorico-politice al conflictului din Afganistan, care au cuprins subiecte cu privire la acțiunile eroice ale militarilor veterani pentru consolidarea păcii.

În cadrul întrunirii, cercetătorii ştiinţifici au prezentat recenzii și studii, semnate de Anatol Țăranu, Gheorghe Cojocaru și Nicolae Enciu.

Un moment important al conferinţei a fost prezenţa plutonierului-adjutant (r) Mihail Carp, participant la războiul din Afganistan, care a relatat tuturor, amintirile tragice din perioada anilor 1979-1989.