Modernizarea Academiei Militare în vizorul discuțiilor secretarului General al NATO și Ministrului de Externe al Republicii Moldova

Publicat on februarie 17, 2014 în Evenimente

Modernizarea Academiei Militare în vizorul discuțiilor secretarului General al NATO și Ministrului de Externe al Republicii Moldova

CHIȘINĂU, 17 februarie 2014 – Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a avut, pe data de 10 februarie 2014, o întrevedere cu Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, în cadrul vizitei oficialului moldovean la Bruxelles.

Secretarul General NATO, Anders Fogh Rasmussen, a salutat angajamentul Republicii Moldova care a contribuit la dezvoltarea cooperării politice și practice cu Alianța,  în discuții cu ministrul de externe din Republica Moldova, Natalia Gherman. Secretarul General a felicitat ministrul cu privire la recenta inițiere a unui acord de asociere cu Uniunea Europeană la summitul de la Vilnius, menționând că Republica Moldova este pe drumul cel bun de a corespunde obiectivelor de integrare europeană. Dumnealui a apreciat implementarea Republicii Moldova la misiunea KFOR condusă de NATO, ceea ce demonstrează că Republica Moldova dorește să fie un furnizor de securitate în spațiul euro – atlantic.

Domnul Fogh Rasmussen, a cerut Republicii Moldova să-și continue programul de reforme în sectorul de apărare și securitate și a reiterat angajamentul Alianței de a construi relații mai strînse. De asemenea, dumnealui a menționat modernizarea Academiei Militare a Republicii Moldova, eforturile de consolidare a transparenței în sectorul de apărare, precum și distrugerea pesticidelor și produselor chimice periculoase, ca rezultat concret și benefic al cooperării dintre NATO și Republica Moldova.

Secretarul general NATO a menționat faptul că aliații trebuie să înțeleagă și să respecte importanța neutralității constituționale a Republicii Moldova, subliniind că NATO nu are relații excelente cu multe țări neutre. În final dumnealui a subliniat că NATO va continua să sprijine independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.