Unirea Basarabiei cu Patria-mamă, România, la 27 martie 1918 – discutată în mediul universitar

Publicat on martie 27, 2014 în Evenimente

Unirea Basarabiei cu Patria-mamă, România, la 27 martie 1918 – discutată în mediul universitar

CHIŞINĂU, 27 martie 2014 – Studenţii Academiei Militare a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun”, au participat la conferinţa cu genericul „Unirea Basarabiei cu Patria-mamă, România, la 27 martie 1918”, organizată pe data de 27 martie curent, în incinta Centrului de Cultură şi Istorie Militară.

Activitatea menţionată a fost dedicată aniversării a 96-a de la Unire şi a întrunit  mai mulţi exponenţi ai mediului universitar din Chişinău şi din Iaşi (România), precum şi reprezentanţii Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”.

„Ziua de 27 martie, are un loc aparte în istoria societăţii Republicii Moldova, ceea ce reprezintă dimensiunea naţională europeană a statului”, a remarcat în mesajul de salut, Directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”, din Chişinău, Valeriu Matei.

Ulterior, raportorii au prezentat comunicări cu tematica: Unitatea românească, fenomen istoric de durată, Rolul istoricilor din Republica Moldova în promovarea ideii unităţii româneşti, Problema Basarabiei în discuţiile româno-sovietice în timpul războiului rece, Duelul istoriografic româno-sovietic privind unirea Basarabiei cu România în anul 1918.

Printre raportorii prezenţi la eveniment au fost: acad. Alexandru Zub, de la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol”, Filiala Iaşi a Academiei Române, prof. univ. dr. hab. Alexandru Moşanu, membrul de onoare al Academiei Române, conf. univ. dr. Gheorghe Negru, Academia de Ştiinţe a Moldovei, conf. univ. Dr. Nicolae Ciubotaru, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, reprezentanţi ai mediului academic ai Universităţii de Stat din Moldova.

Potrivit organizatorilor, conferinţa a devenit în timp o frumoasă tradiţie de a invita personalităţile notorii de pe ambele maluri ale Nistrului, cu ocazia acestui remarcant eveniment din data de 27 martie 1918.