Ministrul Apărării a înmînat diplomele de absolvire a Cursului postuniversitar în domeniul securităţii şi apărării naţionale

Publicat on mai 14, 2014 în Evenimente

Ministrul Apărării a înmînat diplomele de absolvire a Cursului postuniversitar în domeniul securităţii şi apărării naţionale

CHIŞINĂU, 14 mai 2014 – Ministrul Apărării, Valeriu Troenco, a înmînat astăzi, 14 mai curent, diplomele de absolvire şi insignele, absolvenţilor Cursului postuniversitar în domeniul securităţii şi apărării naţionale, în cadrul unei ceremonii festive, organizate la Ministerul Apărării.

Ministrul Apărării, Valeriu Troenco, a felicitat absolvenţii şi a reiterat că acest curs este de interes naţional şi va da roade, dacă va fi implementat în practică. „Cunoştinţele obţinute în timpul cursului vor fi utilizate de către participanţi în activitatea de serviciu, ceea ce va permite implicarea societăţii civile în sistemul de securitate şi apărare şi totodată construirea unei comunicări eficiente de nivel statal”.

La rîndul său, comandantul (rector) al Academiei Militare a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun”, colonelul Mihail Bucliş, a menţionat că acest curs de nivel politico-militar, este o premieră pentru ţara noastră, iar Academia Militară a Forţelor Armate a planificat şi desfăşurat studiile în domeniul securităţii şi apărării, timp de 14 săptămîni, pe programele cursurilor respective, similare, din Colegiile Naţionale de Apărare din România, Marea Britanie, Franţa, SUA, Canada, Polonia, Germania, Italia şi Estonia.

Sursa citată a subliniat, că activităţile didactice din programul de studii au fost desfăşurate, gratuit, pe bază de voluntariat, de către experţi din mediul academic naţional şi internaţional, cum ar fi Consorţiul PfP (Colegiul de Război din SUA, Colegiul de Apărare din Italia, Colegiul Baltic, Universitatea Naţională de Apărare din România, Universitatea Naţională de Apărare din Polonia, Universitatea Naţională de Apărare din Cehia, Universitatea Bundeswehr din Germania, Şcoala Navală Postuniversitară din Monterez, California, SUA, Şcoala NATO din Germania). De asemenea, în calitate de lectori au fost reprezentanţi ai Preşedinţiei, Guvernului, autorităţilor publice centrale, Academiei de Ştiinţe, ONG-urilor şi ambasadelor.

Cursul postuniversitar de perfecţionare în domeniul securităţii şi apărării a fost desfăşurat în perioada 9 ianuarie – 25 aprilie curent şi a reunit 36 de participanţi, care au atribuţiuni directe şi indirecte la dezvoltarea sistemului de securitate naţional: Cancelaria de Stat, ministere, agenţii, instituţii de stat, ONG-uri, mass-media, confesii religioase.

Colonelul Mihail Bucliş a specificat că, studiile teoretice au fost cumulate cu cele practice, iar în curriculum-ul cursului au fost şi vizite de familiarizare în ministere, agenţii, unităţi militare ale structurilor de forţă, cît şi la obiectivele de importanţă strategică pentru ţara noastră.

Pe parcursul desfăşurării cursului, au fost invitaţi ataşaţi militari acreditaţi în Republica Moldova, cu sediul la Chişinău, Bucureşti şi Kiev, dar şi experţi NATO.

Cursul de perfecţionare în domeniul securităţii şi apărării naţionale, este echivalent studiilor postuniversitare din învăţămîntul naţional şi cuprinde abordări teoretice şi practice ale actualei problematici de securitate naţională şi internaţională.