70 DE ANI DE LA INSURECŢIA NAŢIONALĂ SLOVACĂ

Publicat on septembrie 29, 2014 în Evenimente

70 DE ANI DE LA INSURECŢIA NAŢIONALĂ SLOVACĂ

CHIŞINĂU, 29 septembrie 2014 – Un grup de studenţi ai Academiei Militare a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun”, au participat pe data de 29 septembrie curent, în incinta Centrului de Cultură şi Istorie Militară (CCIM), la deschiderea expoziţiei cu genericul „Insurecţia naţională slovacă”, organizată de Ambasada Slovaciei în Republica Moldova.

La eveniment a fost prezent excelenţa sa, ambasadorul Slovaciei în Republica Moldova, Robert Kirnag care a afirmat că expoziţia lansată la CCIM reprezintă un tribut al revoltei slovace împotriva ocupaţiei germano-fasciste din 1944.

În opinia istoricului Sergiu Cataraga, expoziţia redă secvenţe din acel act de eroism al poporului slovac şi ale tuturor celor, care au participat la acea rebeliune. În timpul evenimentelor, alături de poporul slovac la eliberarea sub ocupaţia fascistă au participat cehi, italieni, englezi, polonezi precum şi alţi cetăţeni din spaţiul ex-sovietic.

Este de menţionat faptul că în septembrie 1944 a izbucnit insurecția națională slovacă, trupele germane ocupând Slovacia. În ţară trupele de ocupație au reînceput aplicarea soluției finale prin deportatea în masă a evreilor în lagărele naziste ale morții din Germania și Polonia.