Academia Militară „Alexandru cel Bun” – la aniversarea a XXII-a

Publicat on octombrie 4, 2014 în Evenimente

Academia Militară „Alexandru cel Bun” – la aniversarea a XXII-a

CHIŞINĂU, 04 octombrie 2014 – Academia Militară a Forţelor Armate  ,,Alexandru cel Bun”, a sărbătorit pe data de 4 octombrie 2014, aniversarea a XXII-a, de la crearea unicii instituţii de învăţămînt superior militar.

Prezent la eveniment,  Ministrul apărării, Valeriu Troenco, a subliniat că cei 22 de ani de activitate, au pus bazele unei solide şi respectate instituţii de învăţămînt din ţara noastră.

„Studenţii şi cadrele didactice ale academiei înregistrează continuu realizări remarcabile în activitatea universitară naţională şi se afirmă la cel mai înalt nivel pe plan internaţional. Academia se bucură de apreciere din partea instituţiilor de învăţămînt militar, în timp devenind o structură educaţională universitară” a specificat ministrul Valeriu Troenco.

În cadrul ceremoniei festive, mai mulți militari și profesori au fost decorați cu distincțiile ,,Crucea pentru Merit”, medalia „Pentru merite deosebite în serviciul militar”, „Crucea pentru serviciul impecabil în Armata Naţională”, pentru îndeplinirea ireproșabilă a obligațiunilor de serviciu și performanțe în activitate.

Oaspeţii şi vizitatorii s-au familiarizat cu infrastructura, dotarea, activitatea şi structura Academiei Militare „Alexandru cel Bun”.

Totodată, studenţii Academiei şi militarii din Garda de Onoare au demonstrat procedee de luptă corp la corp şi de mînuire a armelor.

Comandantul (rector) al Academiei, colonelul Mihail Bucliş, a specificat că, în perioada anilor 1995-2014, instituţia militară a pregătit circa 1550 ofiţeri la specialităţile: infanterie, artilerie, transmisiuni, grăniceri şi carabinieri.

Din anul 2012, în premieră, Academia Militară „Alexandru cel Bun” a înmatriculat şi fete, care studiază la specialitatea transmisiuni, iar ulterior au fost admise fete şi la celelalte specialităţi.