„A fost război pe-al meu meleag” – anul 1992

Publicat on februarie 27, 2015 în Evenimente

„A fost război pe-al meu meleag” – anul 1992

CHIŞINĂU, 27 februarie 2015 – Efectivul Academiei Militare a Forţelor Armate  „Alexandru cel Bun” a adus un omagiu eroilor căzuţi în luptele pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova, în timpul unei activităţi comemorative, cu genericul „A fost război pe-al meu meleag”, organizate pe data de 27 februarie curent.

Prezent la eveniment, comandantul (rector) al Academiei Militare, colonelul Mihail Bucliş a menţionat că: „Ziua de 2 martie – va ramîne în istoria ţării noastre ca Ziua Memoriei, memoria pentru acei patrioţi şi eroi ai Moldovei care în perioada anilor 1991-1992 şi-au dat viaţa, au luptat pentru neam şi Patrie. Este foarte important, ca noi, să le aducem un omagiu celor care au căzut pe cîmpul de luptă. Să cinstim memoria patrioţilor neamului nostru, care şi astăzi ştiu să păstreze acea verticalitate patriotică pentru ţara noastră”.

În program au fost incluse secvenţe din filmul documentar care reprezintă evenimentele istorice ale conflictului armat de pe Nistru.

Ulterior, studenţii militari au recitat poezii dedicate eroilor şi participanţilor războiului din 1992. În memoria celor care au murit pe cîmpul de luptă a fost ţinut un minut de reculegere.

La eveniment au fost invitaţi veterani ai războiului de pe Nistru care activează în Academia Militară. În semn de respect şi profundă recunoştinţă oaspeţii au primit flori.

La 2 martie 2015, se vor împlini 23 de ani de la începutul conflictului armat pentru apărarea independenţei şi integrităţii Republicii Moldova.

Oficial această zi este denumită „Ziua Memoriei”.