Absolvenţii Cursului postuniversitar în domeniul securităţii şi apărării naţionale au primit diplomele

Publicat on aprilie 28, 2015 în Evenimente

Absolvenţii Cursului postuniversitar în domeniul securităţii şi apărării naţionale au primit diplomele

CHIŞINĂU, 28 aprilie 2015 – Ministrul Apărării, Viorel Cibotaru, a înmînat pe data de 28 aprilie curent, diplomele şi insignele absolvenţilor Cursului postuniversitar în domeniul securităţii şi apărării naţionale, în timpul unei ceremonii, organizate la Ministerul Apărării.

Ministrul Apărării a felicitat participanţii, cu menţiunea, că studiile obţinute la cursul de securitate şi apărare naţională vor permite funcţionarilor publici implementarea cunoştinţelor obţinute în activitatea de serviciu ulterioară.

Potrivit comandantului (rector) al Academiei Militare a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun”, colonelul Mihail Bucliş, Cursul postuniversitar de perfecţionare în domeniul securităţii şi apărării a fost desfăşurat în perioada 19 ianuarie – 24 aprilie curent. La curs au fost înscrişi 30 de participanţi, care au atribuţiuni directe şi indirecte la dezvoltarea sistemului de securitate naţional.

Sursa citată a subliniat, că durata Cursului postuniversitar a constituit 14 săptămîni, iar curriculele sunt similare, cursurilor respective din Colegiile Naţionale de Apărare din România, Marea Britanie, Franţa, SUA, Canada, Polonia, Germania, Italia şi Estonia.

Aceeaşi sursă a menţionat, că programul de studii şi activităţile didactice au fost desfăşurate, pe bază de voluntariat, de către experţi din mediul academic naţional şi internaţional, cum ar fi Consorţiul PfP (Colegiul de Război din SUA, Colegiul de Apărare din Italia, Colegiul Baltic, Universitatea Naţională de Apărare din România, Universitatea Naţională de Apărare din Polonia, Universitatea Naţională de Apărare din Cehia, Universitatea Bundeswehr din Germania, Şcoala Navală Postuniversitară din SUA, Şcoala NATO din Germania). De asemenea, în calitate de lectori au fost reprezentanţi ai Preşedinţiei, Guvernului, autorităţilor publice centrale, Academiei de Ştiinţe, ONG-urilor şi ambasadelor.

Cursul postuniversitar în domeniul securităţii şi apărării naţionale este la a doua promoţie.

În timpul studiilor participanţii au avut ore teoretice şi practice, cu organizarea numeroaselor vizite de familiarizare în ministere, agenţii, unităţi militare ale structurilor de forţă, cît şi la obiectivele de importanţă strategică pentru ţara noastră.

În timpul desfăşurării sedinţelor teoretice, la curs au fost invitaţi ataşaţi militari acreditaţi în Republica Moldova, cu sediul la Chişinău, Bucureşti şi Kiev, dar şi alţi experţi internaţionali.

Cursul de perfecţionare în domeniul securităţii şi apărării naţionale, este echivalent studiilor postuniversitare din învăţămîntul naţional şi cuprinde abordări teoretice şi practice ale actualei problematici de securitate naţională şi internaţională.