Comemorarea victimelor conflictului din Afghanistan

Publicat on februarie 15, 2016 în Evenimente

Comemorarea victimelor conflictului din Afghanistan

CHIŞINĂU, 15 februarie 2016 – Anual, la 15 februarie, studenţii Academiei Militare a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun” aduc un omagiu victimelor care au luptat în Republica Afghanistan, în timpul cumplitului război în perioada anilor 1979-1989. Această zi fiind una de cinstire a memoriei eroilor care au căzut în luptele grele de atunci.

Comandantul (rector) al Academiei Militare, colonelul Iurie Bruma, în deschiderea evenimentului a menţionat că, din cei 620 mii ostași participanți la operaţiunile militare desfăşurate pe teritoriul Afghanistanului, 12.500 de soldaţi şi ofiţeri au fost originari din Moldova. Dintre ei 257 au rămas invalizi pentru toată viața, iar 301 nu s-au mai întors acasă, rămînînd pentru vecie pe cîmpurile de luptă din Afghanistan, iar 4 se consideră, pînă astăzi, dispăruţi fără veste. „Noi suntem acei care trebuie să le aducem un omagiu şi să le cinstim memoria pentru eroismul de care au dat dovadă luptînd în acel tragic război” a subliniat colonelul Iurie Bruma.

În Academia Militară activează trei veterani ai războiului din Afghanistan care instruiesc studenţii militari: colonelul (r) Vladimir Furtună, colonelul (r.) Veaceslav Mînzatu, colonelul (r.) Iurie Ciubară.

În prezenţa întreg batalionului de învăţămînt, cadrelor didactice şi a conducerii academiei, a fost ţinut un minut de reculegere în memoria eroilor care au căzut pe cîmpul de lupta din Afghanistan, iarcolonelul (r) Vladimir Furtună, a împărtăşit amintirile trăite în acel conflict sîngeros.