Conferință științifică interuniversitară

Publicat on aprilie 15, 2016 în Evenimente

Conferință științifică interuniversitară

CHIȘINĂU, 14 aprilie 2016 – Conferința științifică interuniversitară cu genericul ,,Dezvoltarea Armatei Naționale în contextul aprofundării reformelor democratice” a fost organizată pe data de 14 aprilie curent de Facultatea Administrație Publică a Academiei Militare a Forţelor Armate ,,Alexandru cel Bun”.

Comandantul (rector) al Academiei Militare, colonelul Iurie Bruma, în deschiderea conferinței a subliniat importanța evenimentului care oferă oportunitate participanților să abordeze tematici actuale de reformare și dezvoltare a Armatei Naționale la etapa actuală, prin intermediul discuțiilor și dezbaterilor publice.

Comandantul Comandamentului Forțe Terestre, locțiitorul șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, colonel Mihail Bucliș a prezentat comunicarea cu tema: „Problemele învățământului militar din Republica Moldova”.

Invitat al conferinței, Antoniu Martin, doctor în istorie, din Arad, România, care a propus spre discuții raportul cu tema: ,,Diplomație și Armată în primul război mondial: cazul României”.

În cadrul conferinței au fost discutate și analizate un șir de subiecte cu aspecte teoretice în domeniul reformelor democratice dintre Forțele Armate și societate, armata, statul și societatea-trecut, prezent, viitor; instruirea lingvistică ca parte componentă a asigurării interoperabilității și participării în misiuni de menținere a păcii, cît și transformările în arta militară ca răspuns la provocările actuale ale securității. Subiectele au fost prezentate în timpul atelierelor de lucru specializate.

Evenimentul a întrunit profesori, doctoranzi, masteranzi și studenți. Participanții au reprezentat instituțiile: Academia Militară ,,Alexandru cel Bun”, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Liberă Internațională, Universitatea Agrară de Stat din Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat ,,Ion Creangă”, cît și reprezentanți ai ministerului Apărării și Marelui Stat Major al Armatei Naționale.