Reprezentanții instituțiilor publice participanți la Exercițiul de cooperare în cazul unor crize majore de securitate cibernetică

Publicat on noiembrie 30, 2016 în Evenimente

Reprezentanții instituțiilor publice participanți la Exercițiul de cooperare în cazul unor crize majore de securitate cibernetică

CHIȘINĂU, 30 decembrie 2016 – Un grup de reprezentanți ai Ministerului Apărării și Academiei Militare a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun” au participat la un Exercițiu de cooperare în cazul unor crize majore de securitate cibernetică – pentru a spori capacitățile de luare a deciziilor la nivel naţional.

Potrivit organizatorilor, peste 50 de participanți din diferite instituții cu atribuții în domeniul securității cibernetice de la 25 instituții publice precum şi reprezentanți din sectorul privat (furnizori de servicii internet, sectorul energetic, instituții financiare etc.) au participat la Exerciţiul, organizat în perioada 28-30 noiembrie curent, de European Cyber Security Initiative (ECSI), cu suportul financiar din partea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) şi Ministerul Afacerilor Externe a Estoniei. În Republica Moldova, Î.S. „Centrul de telecomunicații speciale”, CERT-GOV-MD, este coordonatorul acestui exercițiu.

Preluând experiența internațională, dar și conștientizând vulnerabilitățile identificate în domeniul managementului crizelor din spațiul cibernetic la nivel naţional, Exerciţiul de securitate cibernetică urmărește consolidarea unui mecanism coerent de reglementare a atribuțiilor şi de identificare a unui cadru unitar de reacție rapidă şi coordonare în raport cu incidentele cibernetice survenite, au subliniat organizatorii evenimentului.

Scopul exercițiului este de a pregăti persoanele cu funcții de decizie să atragă atenția asupra proceselor de management a crizelor din spațiul cibernetic și de a promova cultura securității cibernetice. Exercițiul a constituit trei module/sesiuni pe diferite aspecte legate de securitatea cibernetică. În prima zi, subiectele au fost prezentate de către experți internaționali din domeniul securității cibernetice și apărarea cibernetică, probleme la nivel de guvern, militar şi instituții private. Exercițiul de luare a deciziilor a fost organizat în a doua zi a programului, bazându-se pe concepte şi metodologii aplicate pentru gestionarea crizelor de securitate cibernetică. În final, ultima zi s-a prezentat o totalizare a informațiilor şi practicilor dobândite inclusiv o sesiune de feedback între participanți.

Conform scenariului, reprezentanții cu funcții de decizie din cadrul sectorului public alături de cele din sectorul privat au participat la simulări reale de incidente cibernetice separate, testând astfel în ce măsură sunt pregătiți să ia decizii corecte şi să răspundă cu succes atacurilor în adresa infrastructurilor critice gestionate inclusiv şi provocărilor survenite din spațiul cibernetic.

Este de remarcat că participanții Ministerului Apărării în premieră au participat la un asemenea exercițiu ceea ce favorizează militarii de a se implica în activitatea de luare a deciziilor la nivel național.