Simpozion ştiinţific la Academia Militară „Alexandru cel Bun”

Publicat on decembrie 16, 2016 în Evenimente

Simpozion ştiinţific la  Academia Militară „Alexandru cel Bun”

CHIŞINĂU, 16 decembrie 2016 – Vineri, 16 decembrie 2016, în incinta Academiei Militare a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun”,  s-a desfăşurat, în premieră, Conferinţa ştiinţifică studenţească cu genericul „Evoluţia statului şi dreptului în arealul Carpatro – Danubinao – Pontic”, care a întrunit studenţii Academiei Militare şi Academiei de Poliţie.

Rectorul Academiei Militare „Alexandru cel Bun”, colonel Sergiu Plop prezent la eveniment, a salutat iniţiativa de a organiza acest simpozion care este o activitate ştiinţifică importantă pentru ambele instituţii, reprezentanţii cărora au decis să facă o colaborare interinstituţională.

Totodată, locţiitorul comandantului pentru lucru ştiinţific-prorector, lt.col, dr., Conf.univ., Igor Sofronescu, a subliniat necesitatea implicării tinerii generaţii în calitate de actori a procesului de consolidare a societăţii noastre prin abordarea temelor care prezintă interes pentru ţara noastră în domeniul ştiinţific.

În acest context, remarcăm că temele prezentare de studenţiii Academei Militare „Alexandru cel Bun” şi studenţii Academiei de Poliţie „Ştefan cel Mare” au fost precum: „Apariţia statului şi dreptului Geto-Dac centralizat sub conducerea lui Burebista”, „Temeiurile istorico-juridice de formare a statelor medievale din arealul carpato – danobiano – pontic”, „Dezvoltarea conştiinţei de Neam, ţară şi Partiotism în Republica Moldova prin prisma statului şi dreptului contemporan”,  „Războiul de pe Nistru – lupta pentru consolidarea statalităţii şi Independenţa RM”, etc.

Cei mai buni cinci raportori au fost decernaţi cu Diplome de Excelenţă pentru susţinerea lucrărilor ştiinţifice asupra cărora au lucrat, fiind evaluaţi de către: dr. în istorie, prof. univ. Antoniu Martin, de la Universitatea „Vasile Goldiş” Arad, Romania, Sorid Becciu drd., Institutul de Cercetări Juridice și Politice al Academiei de ştiinţe a Moldovei şi Maior Valeriu Bulat, Decan Facultatea Aministraţie Publică.

Conferinţa a fost organizată de Facultatea Administraţie Publică a Academiei Militare şi Laboratorul de Studii şi Cercetări Interdisciplinare din cadrul Facultăţii, fiind concepută ca un proiect detotalizare extracurriculară a obiectului de studiu, Teoria statului şi dreptului, predat studenţilor  anului I,  Academiei Militare „Alexandru cel Bun”, care urmează să se desfăşoare anual”.