Efectivul Academiei Militare a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun” a comemorat astăzi, victimele stalinismului.

Publicat on iulie 6, 2018 în Evenimente

Efectivul Academiei Militare a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun” a comemorat astăzi, victimele stalinismului.

Efectivul Academiei Militare a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun” a comemorat astăzi, 06 iulie curent, victimele stalinismului.

În cadrul activităţii, militarii prin contract şi studenţii au ţinut un minut de reculegere.

Comandantul (rector) interimar al Academiei Militare, colonelul Anatolie Bucuci a subliniat că: Ziua comemorării victimelor deportărilor staliniste este marcată anual la data de 6 iulie,

În urma deportărilor din anii 1941, 1949 și 1951, au avut de suferit circa 87 de mii de persoane.

Deportările din noaptea de 5 spre 6 iulie 1949 (operațiune denumită conspirativ IUG) s-au făcut în urma Hotărârii Biroului Politic al CC al PC al URSS nr. 1290-467cc din 6 aprilie 1949 „Cu privire la deportarea de pe teritoriul RSS Moldovenească a chiaburilor, foștilor moșieri, marilor comercianți, complicilor ocupanților germani, persoanelor care au colaborat cu organele poliției germane și românești, membrilor partidelor politice, gardiștilor albi, membrilor sectelor ilegale, cât și a familiilor tuturor categoriilor enumerate mai sus”.

În acea noapte au fost deportați în Siberia și Kazahstanul de Nord peste 35 mii de români basarabeni, majoritatea femei și copii. Acesta a fost al doilea val de deportări din Basarabia.

Primul val a fost cel din 12 și 13 iunie 1940.

Datele oficiale arată că atunci au fost deportate aproximativ 25 de mii de persoane. 

">https://