Masa rotundă cu genericul „În memoria Războiului de pe Nistru”

Publicat on martie 1, 2022 în Evenimente

Masa rotundă cu genericul „În memoria Războiului de pe Nistru”

Astăzi, 1 martie 2022, în cadrul Academiei Militare a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun” a fost organizată și desfășurată Masa rotundă, cu genericul „În memoria războiului de pe Nistru”.

Pe parcursul activității au fost reamintite și descrise evenimentele tragice ce au avut loc în anul 1992, din perspectiva experienţei dramatice a participanților, au fost vizionate filme documentare cu secvenţe reale din timpul conflictului. Tragismul evenimentelor a fost reflectat și în cadrul unui recital de poezii în memoria eroilor căzuți în războiului de pe Nistru.

Conducerea Academiei Militare a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun” a menționat că în contextul actualităţii, de o importanţă incontestabilă, rămâne a fi consolidarea sentimentului naţional, promovarea istoriei naţionale și adevărului ştiinţific. E datoria noastră de a cinsti patrioţii neamului, care au știut să respecte verticalitatea și demnitatea ţării în luptele pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova.

Potrivit datelor oficiale, la data de 02 martie 2022 se împlinesc 30 de ani de la declanşarea războiului din Transnistria. În timpul acţiunilor militare au participat circa 30 de mii de persoane. Dintre acestea 300 de militari şi civili au murit, iar alţii 3500 au fost răniţi.