(Română) Lansarea manualului „Dimensiunea de gen în sectorul de securitate şi apărare”

Posted on November 2, 2017 in Evenimente

(Română) Lansarea manualului „Dimensiunea de gen în sectorul de securitate şi apărare”

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

CHIŞINĂU, 02 noiembrie 2017 — În cadrul Academiei Militare a Forţelor Armate  „Alexandru cel Bun” a fost lansat în premieră manualul  în domeniul „Femei, Pace şi Securitate” intitulat „Dimensiunea de gen în sectorul de securitate şi apărare”, autor Natalia Albu.

La eveniment au participat: Viceministrul apărării, Domnul Gheorghe Galbura, E.S. Doamna Signe Burgstaller – ambasador al Suediei în Republica Moldova cu sediul la Chişinău, Doamna Asya Varbanova – reprezentant al organizaţiei UN Women Moldova, Doamna Valentina Bodrug-Lungu – expertă de gen, referentă, conducerea şi studenţi din cadrul instituţiei.

Viceministrul apărării a mulţumit echipei care a depus un efort enorm privind elaborarea setului de carte specificând următoarele: „Acest manual va contribui la înţelegerea necesităţii de a asigura integrarea dimensiunii de gen în Armata Naţională dintr-o perspectivă durabilă şi transferabilă, atât ca concept, cât şi instrument operaţional. În acelaşi timp, sperăm că structura multisectorială a manualului va trezi interes şi va fi de folos şi altor instituţii din sectorul de securitate.”

Ambasadoarea Suediei a felicitat pe toţi cei care au contribuit la lansarea manualului exprimându-şi încrederea că acesta va deveni un instrument important ce va fi de un real folos în instruirea personalului Armatei Naţionale. În aceeaşi ordine de idei, Excelenţa sa, a subliniat că lansarea manualului ar putea fi şi un îndemn şi pentru alte instituţii din Republica Moldova.

Manualul „Dimensiunea de gen în sectorul de securitate  şi apărare” are ca obiectiv major de a construi o înţelegere comună privind dimensiunea de gen în sectorul de securitate, care este un subiect nou pentru mulţi membri ai Forţelor Armate şi generează discuţii controversate la această temă. Manualul este destinat cadrelor didactice ale Academiei Militare şi va fi de ajutor instructorilor în desfăşurarea lecţiilor pentru contingentele ce sunt instruite pentru misiunile de menţinere a păcii.

La rândul său, comandantul (rector) al Academiei Militare a Forţelor Armate, colonel Sergiu PLOP a mulţumit  Ambasadei Suediei, organizaţiei UN Women, dar şi autorului pentru elaborarea şi editatea manualului menţionat.

Menţionăm că „Dimensiunea de gen în sectorul de securitate şi apărare” a fost elaborat cu suportul UN Women şi cu susţinerea financiară a Guvernului Suediei în colaborare cu Academia Militară a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun” privind  oferirea asistenţei în elaborarea unui curs despre egalitatea de gen în sectorul de securitate şi apărare.