Seminar stiinţifico-practic în domeniul securităţii naţionale

Publicat on martie 26, 2015 în Evenimente

Seminar stiinţifico-practic în domeniul securităţii naţionale

CHIŞINĂU, 26 martie 2015 – La Catedra ştiinţe umanistice şi limbi străine a Academiei Militare a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun” a fost organizat pe data de 26 martie curent, seminarul ştiinţifico-practic cu genericul „Asigurarea securităţii naţionale a Republicii Moldova în contextul mediului actual de securitate”.

Evenimentul a fost organizat de Academia Militară în colaborare cu Centrul de Informare şi Documentare privind NATO. Activitatea a întrunit studenţii Academiei Militare „Alexandru cel Bun” şi Institutului de Relaţii Internaţionale din Moldova (IRIM).

Invitat special al activităţii ştiinţifice a fost directorul Centrului de Informare şi Documentare privind NATO, Elena Mîrzac, care a subliniat că asemenea colaborare la nivel interuniversitar permite studenţilor să comunice şi, totodată, să iniţieze schimb de experienţă.

Prezent la eveniment, decanul Facultăţii administraţie publică a Academiei Militare, colonelul Sergiu Plop a declarat că seminarul reprezintă o bună oportunitate pentru tinerii care au ales să studieze arta militară şi relaţiile internaţionale, iar activitatea ştiinţifică permite studenţilor să – şi exprime viziunea public.

În cadrul seminarului au fost discutate tematici cu referire la dimensiunea de securitate a relaţiilor dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană; dimensiunea energetică a securităţii naţionale; implicaţiile confruntării NATO-Rusia asupra securităţii naţionale a Republicii Moldova în contextul extinderii spre Est; asigurarea securităţii naţionale prin prisma relaţiilor UE – Rusia; criza din Ucraina: învăţăminte pentru sistemul de securitate a Republicii Moldova; securitatea militară a Republicii Moldova în condiţiile politico-juridice de neutralitate permanentă; politica de securitate şi apărare a Republicii Moldova; problema atractivităţii serviciului militar prin contract; perspectiva gender în sectorul de securitate şi apărare.