Conferinţa de bilanţ a activităţii echipei de lucru a programului DEEP de modernizare a Academiei Militare

Publicat on iunie 26, 2015 în Evenimente

Conferinţa de bilanţ a activităţii echipei de lucru a  programului  DEEP  de modernizare a Academiei Militare

CHIŞINĂU, 26 iunie 2015 – Echipa de lucru a  programului  DEEP (Defense Education Enhancement Program) de modernizare a Academiei Militare a avut, astăzi, o conferinţă cu genericul „Lecţii însuşite de consolidare a învăţămîntului militar”, organizată la Ministerul Apărării.

La eveniment a participat Directorul Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, generalul de brigadă Igor Cutie, şefii de direcţii şi reprezentanţii grupului de lucru a Academiei Militare a Forţelor Armate şi cei din echipa DEEP.

Potrivit coordonatorului programului DEEP Moldova, profesorul John Troxell, de la Colegiul de Război (SUA), procesul de studii care a fost reorganizat cu ajutorul grupului de lucru al Academiei Militare a Forţelor Armate fiind unul productiv. Iniţial au fost revizuite curriculele de studii şi au fost instruiţi profesorii, ceea ce a permis ca dezvoltarea procesului de studii să fie unul de durată. Aceasta a oferit noi oportunităţi de modernizare a instruirii studenţilor militari. Au fost utilizate diverse practici moderne de învăţare, care au dat roade şi anume, alinierea studiilor militare din Republica Moldova la cele din Olanda, România şi SUA, a specificat profesorul John Troxell.

Comandantul (rector) al Academiei Militare, colonelul Mihail Bucliş a menţionat că activitatea de reorganizare a învăţămîntului militar a demarat în anul 2009. Echipa DEEP, compusă din reprezentanţi ai României, Olandei, Franţei, Cehiei, Suediei şi SUA au revizuit programele de studii, iar, ulterior, au fost incluse disciplinele de studiu cum ar fi: Leadechip, Relaţii civil-militare, Relaţii cu mass media.

Totodată, au fost instruite cadrele didactice în baza unor metodologii de predare moderne. Au fost ţinute prelegeri şi şedinţe de către experţii străini, la ciclul 1, studii licenţă şi ciclul 2, studii masterat.

De asemenea, cu suportul echipei DEEP au fost organizate şi desfăşurate două cursuri postuniversitare: Cursul postuniversitar în domeniul securităţii şi apărării şi Cursul postuniversitar de conducere de nivel strategic şi operativ. Programele de studii ale cursurilor, fiind similare celor ale Colegiului de Război din SUA şi România, a subliniat colonelul Mihail Bucliş.