Academiei Militare „Alexandru cel Bun” i-a fost conferit ordinul de stat ”Credință Patriei”

Posted on October 13, 2012 in Evenimente

Academiei Militare „Alexandru cel Bun” i-a fost conferit ordinul de stat ”Credință Patriei”

Academia Militară a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun” a sărbătorit, sîmbătă, 13 octombrie curent, a XX-a aniversare de la crearea instituţiei şi în acelaşi timp “Ziua uşilor deschise” organizate în incinta instituţiei.

Preşedintele Republicii Moldova-comandant Suprem al Forţelor Armate Nicolae Timofti, prezent la eveniment a conferit Academiei Militare ordinul de stat „Credinţă Patriei” clasa I. Distincţia a fost acordată în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în dezvoltarea învăţămîntului superior de specialitate şi educarea tinerei generaţii în spiritul devotamentului faţă de Patrie şi Popor.

În mesajul de felicitare, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a menţionat că: Pentru societatea noastră majoritatea militarilor sunt un exemplu de disciplină şi seriozitate. Am convingerea că în viitor veţi şti să confirmaţi această percepţie, domnilor studenţi şi ofiţeri. Armata Naţională se va întări prin contribuţia Dumneavoastră, prin înţelegerea Dumneavoastră a importanţei deosebite pe care o are pentru un stat Armata şi celelalte structuri chemate să asigure securitatea ţării”. În opinia şefului statului, studenţii militari de astăzi vor determina viitorul Forţelor Armate şi vor implementa cele mai bune practici existente în domeniul artei militare.

Totodată în prezența şefului statului a fost inaugurat un teren de minifotbal care ulterior va fi pus la dispoziţia studenţilor şi militarilor Academiei Militare „Alexandru cel Bun”.

La eveniment au participat Ministrul Apărării Vitalie Marinuţa, reprezentanţi din conducerea Armatei Naíonale, ataşaţi militari acreditaţi în Republica Moldova, ex-comandanţi ai instituţiei, reprezentanţi din centrele militare din ţară, elevi ai claselor absolvente, rude, prieteni ale studenţilor şi toţi doritorii de a se familiariza cu activitatea instituţiei militare.

Cu ocazia aniversării a XX-a a instituţiei, au fost organizate expoziţii de tehnică şi armament militar, studenţii demonstrînd procedee de luptă corp la corp şi mînuirea armelor. Totodată, a fost inaugurat un teren de minifotbal pentru studenţii şi militarii Academiei „Alexandru cel Bun”.

Comandantul-rector al academiei colonelul Mihail Bucliş, a specificat că în cadrul instituţiei, tinerii studiază la trei specialităţi – infanterie, artilerie, transmisiuni. Pînă în prezent, Academia a fost absolvită de circa 1375 locotenenţi, care execută serviciul militar prin contract în marile unităţi şi unităţile militare ale Armatei Naţionale. Din anul 2012, în premieră, Academia Militară „Alexandru cel Bun” a înmatriculat şi nouă fete care studiază la specialitatea transmisiuni.

De menționat faptul că în Academia Militară “Alexandru cel Bun” activează Centrul de Studii Strategice de Securitate şi Apărare, Centrul de Studii Continue şi Centrul Lingvistic. În cadrul catedrelor, îşi desfăşoară activitatea 117 cadre didactice cu diverse titluri ştiinţifice, care instruiesc 477 de studenţi militari.