Militarii Armatei Naționale instruiţi în dezmembrarea şi distrugerea muniţiilor expirate

Publicat on iulie 12, 2013 în Evenimente

Militarii Armatei Naționale instruiţi în dezmembrarea şi distrugerea muniţiilor expirate

CHIŞINĂU, 12 iulie 2013 – Absolvenţii cursului de instruire privind tehnologia dezmembrării şi distrugerii muniţiilor cu termen expirat din dotarea Armatei Naţionale, desfăşurat în perioada 9-11 iulie curent, în cadrul unui proiect implementat în comun cu Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR), şi-au primit astăzi diplomele la Academia Militară a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun”.

În cadrul ceremoniei, colonelul Andrei Şarban, locţiitor-şef Marele Stat Major al Armatei Naţionale pentru asigurarea resurselor, a declarat că „Datorită cursurilor organizate de experţii străini, militarii noştri îşi perfecţionează capacităţile în domeniul distrugerii muniţiilor cu termen expirat, astfel încît să fie întotdeauna pregătiţi să acţioneze corect şi în condiţii de securitate maximă la dezmembrarea muniţiilor periculoase”.

La rîndul său, expertul-consultant în domeniul muniţiilor în cadrul CICR, Colin King, a afirmat ca „Cursul a fost unul scurt, dar s-a muncit intensiv. Mă bucur că militarii moldoveni au demonstrat ambiţie şi devotament faţă de procesul de instruire, lucru pentru care îi felicit”.

Potrivit şefului Secţiei armament şi muniţii a Comandamentului Logistic, maiorul Andrei Camerzan, cursul are un impact pozitiv asupra siguranţei populaţiei civile şi personalului militar.

La cursul de instruire respectiv au participat 12 militari ai Armatei Naţionale, care urmează a fi implicaţi nemijlocit în procesul de dezmembrare a muniţiilor şi, ulterior, distrugerea acestora.

Proiectul se derulează în conformitate cu Memorandumul de înţelegere, semnat la 24 aprilie 2013, între Ministerul Apărării al Republicii Moldova şi CICR privind distrugerea stocurilor de muniţii cu termenul de păstrare expirat din dotarea Armatei Naţionale, și urmează a fi implementat pînă la finele lunii septembrie 2013.

În cadrul proiectului, se planifică distrugerea a circa 50 de tone de muniție periculoasă cu termen expirat.